Sjokkbølgeterapi

Sjokkbolgeterapi

 

Sjokkbølger benyttes i behandling av flere typer invalidiserende muskel- og skjelettplager, som tennisalbue, musesyke, betennelse i hæl, forkalkninger rundt ledd, stram og kort muskulatur, betennelse i senefester og cellulitter..

Sjokkbølgebehandling bør ikke forveksles med trykkbølgebehandling, hvor behandlingsstedet påvirkes med en rekke mekaniske slag på huden hvorpå radiale bølger trenger inn i vevet. Trykkbølgebehandlingen er smertefull og bølgene taper effektiv energi ved en dybde på ca. 10 mm.

Hvordan virker sjokkbølge terapi?
I forbindelse med behandling av kroniske indikasjoner med kalkavleiringer blir kalken pulverisert ( i likhet med rehandling av nyrestein), samtidig som vevets egne biologiske regenerasjonsprosesser blir stimulert.

Positiv effekt
Mange medisinske studier bekrefter en positiv effekt på 70-80 % av antall behandlede pasienter og en nylig undersøkelse av de biologiske virkeparametre viser at sjokkbølgebehandlinger har en stimulerende virkning på så vel akutte som på kroniske patologiske processer: + aktivering av sirkulasjonen (vasodilatasjon) + smertedempende virkning ( neuroindokrine transmitter) + aktivering av cellestofskiftet (via mitokondriene) + aktivering av HSP70 (sjokk-protein) + aktivering av immunsystemet og bekjempelse av inflammasjon (phagocytose)

.

Behandling med sjokkbølger
Utstyret består av en kontrollenhet, hvor frekvens og antall sjokkbglger innstilles. Utstyret produserer høyenergetiske Iydbølger (sjokkbølger) ved hjelp av et piezoelektrisk terapihode. Behandlingsstedet påføres en kontakt gel og deretter plasseres hånd-applikatoren på behandlingsstedet, hvor den holdes med et lett press i det antall minutter som transmisjonen av sjokkbølgene varer (typisk 1500 per behandling). Pasienten kjenner ingenting i overflaten, men intensiteten stilles så pasienten kjenner litt ''stikking'' i vevet der hvor sjokkbølgenes fokuspunkt treffer. Forut for behandlingen innstilles stråleform og fokuspunkt. Ofte er pasienten smertefri etter første behandling, men trenger typisk 3 behandlinger.
Behandlingen gjentas med 7-10 dagers intervall.

Behandlingsindikasjoner:
+ Hælsporer / Plantar Fasciitis
+ Akillessene tendinitt / Achillodynia + Menisk forkalkning / Patellar tip syndrom
+ Musearm / Tennisalbue
+ Kalkskulder / Calcifying Shoulder Tendinitis
+ Knokkel indikasjoner / Pseudoarthrosis
+ Smertepunkter / Triggerpunkter.

Fordeler
Behandlingen av kroniske indikasjoner kan være vanskelig, og tradisjonell behandling består ofte av kortison cellegift eller kirurgi. Sjokkbølgebehandling (ESWT) er en relativ ny behandlingsform som anvendes som alternativ til de konservative behandlingsformer. Sjokkbølgebehandling har resultert i oppsiktsvekkende gode resultater helt uten bivirkninger. Ofte blir pasienter symptomfrie 7-10 dager etter 1. behandling.